Diétába is beilleszthető, rohanós edzőtermi reggelekre is elég energiát biztosító banánkenyér, amit először a már megunt zabkása kiváltása miatt készítettem, de hamar kiderült, hogy tökéletes alternatívája a délutáni kávé, vagy tea mellé fogyasztott sütinek a család minden tagja számára egyaránt.
Csupán 7 szuper egészséges összetevőre van szükségünk és alig háromnegyed órával később már élvezhetjük is a krémes, még langyos banánkenyerünket magában, vagy egy finom réteg mogyoróvajjal megkenve.
Az érett banánoknak köszönhetően a legédesebb szájúakat is könnyen levehetjük a lábukról, a sült juharszirup-fahéj karamell hatású kombinációjától pedig kellően ünnepi hangulatba kerülünk.
Vigyázat, fogyasztása erősen addiktív hatású: ha előző este készítjük, másnap reggelre könnyen elfogyhat...:)
Hozzávalók egy formához (kb. 10 szelet):
6 db nagyobb túlérett banán
130 g mandula
250 g pekándió (érdemes zöldségesnél frissen kimérve venni, az előre csomagolt között könnyű belefutni avasba)
170 g barna rizsliszt
165 g juharszirup
3 evőkanál chia mag
2 evőkanál fahéj
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 145 fokra, légkeverés módban.
2. Aprítógépben daráljuk le lisztszerűre (kb. 30 mp alatt) a mandulát és pekándiót, ne daráljuk túl, hogy ne csapódjon ki belőle a zsír.
3. Az aprítógépből az így megkapott lisztszerű keveréket tegyük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a barna rizslisztet, juharszirupot, chia magot és fahéjat és jól keverjük össze.
4. Egy banánt tegyünk félre a díszítéshez, és a maradék 5 banánt pépesítsük krémesre, majd adjuk hozzá a keverékünkhöz, hogy egy ragacsos állagú tésztát kapjunk.
5. Kókuszzsírral kenjünk ki vékonyan egy tapadásmentes kenyérformát, öntsük bele a tésztát, majd a korábban félretett banánt hosszában kettévágva helyezzük a tészta tetejére. 25-30 perc alatt süssük készre!